Dezastrul de pe străzile din România se măsoară în victime omenești: cât ne costă inconștiența șoferilor și infrastructura de doi lei
Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate în accidente rutiere a crescut cu 6% în 2021, comparativ cu 2020 (după un declin semnificativ în ultimul deceniu), iar cea mai ridicată rată a deceselor în urma accidentelor rutiere s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori), arată datele publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Comparativ cu populaţia fiecărui stat membru UE, cea mai scăzută rată a deceselor cauzate în 2021 de accidentele rutiere s-a observat în Malta (17 de decese la un milion de locuitori), Suedia (20) şi Danemarca (22), iar cea mai ridicată rată s-a înregistrat în România (93 de decese la un milion de locuitori), Bulgaria (81) şi Letonia (78), scrie Agerpres.
În 2021, numărul total al persoanelor din Uniunea Europeană care au murit în accidente rutiere s-a situat la 19.917, faţă de 18.834 în 2020. Scăderea din 2020 a fost determinată în mare parte de impactul restricţiilor impuse în timpul pandemiei asupra transportului de pasageri.
În 2021, au fost în total 45 de decese la un milion de locuitori pe ansamblu UE.
Ce trebuie să faci în caz de accident, fără victime
De principiu, în cazul unui accident rutier fără victime, șoferii trebuie să se prezinte la secția de poliție competentă în cel mult 24 de ore, pentru a obține documentul de constatare, pe baza căruia se poate face reparația mașinii.
Totuși, dacă se încheie o constatare amiabilă între șoferi, cu condiția ca în accident să fie implicate doar două vehicule, ei nu mai sunt obligați să meargă la poliție. Din toamna lui 2022, constatarea amiabilă poate fi completată și electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil.
Cum se completează
Formularul de constatare amiabilă de accident se obține de la asigurătorul la care se încheie polița de asigurare auto obligatorie și conţine informaţii privind:
- data şi locul producerii accidentului;
- datele de identificare ale conducătorilor auto implicaţi;
- datele proprietarilor vehiculelor implicate;
- datele vehiculelor implicate şi ale propriilor asigurători;
- circumstanţele producerii accidentului.
Constatarea amiabilă de accident poate fi utilizată în relaţia cu asigurătorii, fără a mai fi necesară întocmirea documentelor de constatare de către poliţia rutieră, numai în situația în care formularul este completat şi semnat de către ambii conducători de vehicule implicaţi în accident.
Al doilea mod de completare a unei constatări amiabile este și cel electronic, prin intermediul unei aplicații gratuite de mobil, numită Amiabila.
Această aplicație poate fi descărcată gratuit pe telefonul mobil atât din Google Play Store, cât și din App Store.